Alles over fagotten

Bassoon.com | Maarten Vonk helpt je om je fagot beter te leren begrijpen waardoor je meer uit je fagot haalt. Een gratis e-book over de historische ontwikkeling ligt op je te wachten

Page content

Moosmann 96

 Bernd Moosmann bouwt een fagot geschikt voor kinderen door de kleppen aan te passen aan deze doelgroep.

fagot.nl/moosmann/kleinehandenmoosmann1-96Een voorbeeld van zijn gedrevenheid is de in 1996 speciaal ontwikkelde ‘fagot voor kleine handen’ het model 96.
De taakstelling was duidelijk. Aangezien de fagot relatief groot en voor kinderen moeilijk te hanteren is, was het in het verleden alleen aan oudere leerlingen voorbehouden met fagotles te beginnen.
De linkerhand moet bij de fagot om de vleugel en de baspijp kunnen grijpen. De wijs-, middel- en ringvinger zouden de vingergaten moeten bedekken, de duim zou het pianomechaniek, de cis-klep, a- en c-klep moeten kunnen bedienen. Dat is voor kleine handen onmogelijk!

Bernd Moosmann leverde hier de oplossing.
De pianoklep, de cis-klep en de a- en c-klep werden 14 mm. verlengd. Bij het gat van de ringvinger van de linkerhand werd een klepje met een plateau aangebracht, de kleppen voor de pink – cis- en es -klep werden 7 mm. naar boven gebracht, zodat de linkerhand niet al teveel moet worden gespreid. Bij de duim van de rechterhand werd afgezien van het aanbrengen van een as-klep. Ook van de dubbele bes-klep werd afgezien; daardoor kon de g-klep 7 mm. hoger worden aangebracht. De kleppen voor de rechter pink (f, as en fis) schuiven daardoor eveneens 7 mm. omhoog. Een te grote spreiding van de rechterhand wordt daardoor vermeden. Voor kleine handen is het bij het begin van het leren fagotspelen niet per se noodzakelijk voor de rechterhand een duimsteun te gebruiken. Maar toch wordt de fagot model nr. 96 met een kleine duimsteun afgeleverd.fagot.nl/mossmann/kleinehandenmoosmann2-96

Het instrument is met een vernikkelde kleppenmechaniek uitgevoerd. Tegen meerprijs is een verzilverd mechaniek leverbaar. De fagot type 96 heeft zeven met hardrubberen buisjes gevoerde gaten (1e, 2e en 3e vingergat aan de vleugelpijp, cis-klep aan de vleugelpijp, 1e en 2e vingergat met g-bril aan het onderstuk) die desgewenst tegen meerprijs naar binnen uitstekend kunnen worden aangebracht (tegen natte vingers).

Een duidelijk afagot.nl/moosmann/kleinehandenmoosmann3-96koestisch voordeel van de fagot model nr. 96 van Bernd Moosmann ten opzichte van de op de markt verkrijgbare kwart- en kwintfagotten is de echte volle fagotklank van het instrument. Het heeft de grootte van een fagot en klinkt daarom ook als een fagot!
Het uitwisselen van het verlengde mechaniek voor het gangbare fagotmechaniek is te allen tijde mogelijk. De verlengde kleppen worden ingekort, de afgedekte klep aan de rechter ringvinger kan door een brilring vervangen worden; het aanbrengen van bijvoorbeeld een klep voor de hoge d of van een pianomechaniekslotje, of een as-klep voor de duim is eveneens mogelijk.

Dankzij het uitgekiende concept van instrumentbouwer Bernd Moosmann kan model nr. 96 ook nog na vele jaren door de fagottist worden bespeeld, terwijl kwart- en kwintfagotten na twee tot drie jaar door de jonge kunstenaar niet meer kunnen worden gebruikt omdat hij de fagottino-leeftijd ontgroeid is.
In de 15 jaar dat Moosmann fagot model nr. 96 bouwt, blijft er op alle continenten een voortdurende grote vraag naar dit model.


Vertaling: Hans Hovius

Contact: Hoofddealer FagotAtelier Maarten Vonk

Bernd Moosmann
Meisterwerkstätte für
Holzblasinstrumente GmbH
Anton-Schmidt-Strasse 19
D-71332 Waiblingen
T: 0 71 51 / 90 56 33
F: 0 71 51 / 90 56 50
E: Bernd.Moosmann@t-online.de
W: www.b-moosmann.de

TOP

 

Comment Section

0 reacties op “Moosmann 96

Plaats een reactie


*


Klik gerust eens door onze categorieën heen: