Alles over fagotten

Bassoon.com | Maarten Vonk helpt je om je fagot beter te leren begrijpen waardoor je meer uit je fagot haalt. Een gratis e-book over de historische ontwikkeling ligt op je te wachten

Page content

Fagotten voor kinderen – inleiding

We mogen ons gelukkigfagot.nl/kwintfagot-trio-middenmaat prijzen dat alle gevraagde fagotfabrikanten hun medewerking hebben verleend aan dit belangrijke onderdeel van de hedendaagse fagot cultuur.

In de zoektocht naar een fagot die door kinderen gespeeld kan worden heeft elk van de fabrikanten eigen afwegingen gemaakt en aan de hand daarvan een instrument gebouwd. We hebben de door hen zelf aangedragen tekstuele bijdragen alleen maar vertaald en aangepast aan Nederlands taalgebruik. De verhalen zijn vaak tegenstrijdig aan elkaar als gevolg van de gemaakte keuzes, maar elke gedachtegang is goed te volgen en de informatie is duidelijk.
We respecteren alle meningen en omdat we alles tegelijkertijd konden weergeven hebben we dat zo gelaten en hebben we geen behoefte gevoeld om deze van commentaar te voorzien.

Er is tegenwoordig heel veel mogelijk om als kind fagot te leren spelen. Vroeger was dat anders. Toen ik met fagot spelen begon was ik 16 jaar. In die tijd gold de regel dat je minstens 12 jaar oud moest zijn voor je met fagotspelen mocht beginnen. Dat was een soort regel die iedereen elkaar napraatte. De een zei dat je handen niet groot genoeg waren en daarom niet bij de kleppen kon, de ander zei dat je longen eerst volgroeid moesten zijn, de derde had het zelfs over longemfyseem, (een longziekte waarbij de longen uitgerekt worden en de longblaasjes kapot gaan door bijvoorbeeld overmatige druk).

Er is veel veranderd in de afgelopen decennia. De fagotten zijn hanteerbaar geworden en over  longproblemen hoor je niets meer. Dat laatste heeft ook te maken met de betere staat van onderhoud van fagotten (minder weerstand) en niet te vergeten met de veel betere rieten die  tegenwoordig ook voor de amateur beschikbaar zijn. Met de moderne rieten raak je makkelijker je lucht kwijt en loopt de druk in je longen niet zo hoog op. Er is dus geen enkel reden om niet jong te beginnen met fagot spelen. In deze artikelen hebben we heel veel informatie verzameld over fagotten voor kinderen of voor volwassenen met kleine handen.

Maar…….Wat te doen als je juist erg grote handen hebt?

De meeste mensen die grote handen hebben ook een groot lichaam. Met een lang bovenlijf en lange armen kan de fagot alleen gespeeld kan worden met geknikte polsen en opgetrokken schouders.

Dit is niet goed voor de ademhaling en geeft een verkeerde spierspanning in handen, onderarmen, bovenarmen, schouders, nek en zelfs embouchure.
Waar we voor kleine mensen het es naar beneden buigen moeten we in dit geval zorgen dat het es hoger uitkomt.

Het standaard model van het es is net als het concept van de fagot erg traditioneel. De naam es is zelfs afgeleid van de S-vorm van het es. De vorm van het es en de verhoudingen van de fagot zijn al een paar honderd jaar vrijwel het zelfde.

Het uitgangspunt van deze verhoudingen is gebaseerd op mannetjes van 1.60 m! Over de hele wereld is de gemiddelde lengte tegenwoordig ruim 15 cm langer en in ons welvarende westen is dat meer dan 20 cm met bovengemiddelde uitschieters tot wel 50 cm.

De gemiddelde lengte van mannen in de tijd uitgezet.
fagot.nl/lengte-van-de-mens

TOP

 

Comment Section

2 reacties op “Fagotten voor kinderen – inleiding


Door BestTomas op 17 augustus 2018

I see you don’t monetize your blog, don’t waste your traffic, you can earn additional cash
every month. You can use the best adsense alternative for any type of website (they approve all
websites), for more details simply search in gooogle: boorfe’s tips
monetize your website


Door Jan Peek op 27 april 2021

Ik ben op zoek voor onze muziekvereniging naar een Kinderfagot
Ik zie dat u daar een Adler 1350 P voor heeft. Wat mag deze kosten?

Plaats een reactie


*


Klik gerust eens door onze categorieën heen: