Alles over fagotten

Bassoon.com | Maarten Vonk helpt je om je fagot beter te leren begrijpen waardoor je meer uit je fagot haalt. Een gratis e-book over de historische ontwikkeling ligt op je te wachten

Page content

Adler Sonora 1350

Adler Sonora type 1350

fagot.nl/adler/a1350-1midden

In 2006 kwamen diverse muziekdocenten bij de firma Gebr. Mönnig & Oscar Adler met het verzoek om een kinderfagot te ontwikkelen. De wens was een betaalbaar, volwaardig instrument onder de 3000 euro voor fagot spelende kinderen.

Het idee was om de problemen te vermijden die het gevolg kunnen zijn van het spelen van op een fagottino.  Regelmatig bleken leerlingen problemen te hebben bij de overgang van een fagottino naar een “normaal” instrument. Een ander bezwaar was dat een effectieve ontwikkeling van het gehoor bij het spelen van een fagottino verhinderd wordt omdat de klank- en ook intonatieproblemen een gelijkmatige ontwikkeling eerder belemmert dan bevordert. De afwijkende basisstemming van kwart- of kwintfagotten, de klankverschillen en het lastige transponeren maken het samenspelen met de “normale” fagot van de leraar wat lastig.

Een probleem bleek ook het tijdstip van wisseling van fagottino naar fagot te zijn, want vaak vond dit – om het even of het te vroeg of te laat was- op een verkeerd moment plaats, wat het enthousiasme en speelplezier van de leerling deed afnemen.

Deze problemen waren bij alle belanghebbenden bekend en dit was de reden, dat Mönning & Adler de uitdaging aannam om een instrument te ontwikkelen, dat de bestaande leemte op zou moeten vullen. Het hiervoor speciaal ontwikkelde model “1350” werd zowel een prima alternatief voor de fagottino als een ideaal beginnersinstrument voor kinderen.

Adler heeft deze kinderfagot met veel goede ideeën en kennis van zaken ontwikkeld. Hierdoor is, ondanks de begrensde mogelijkheden, een “echte” fagotontstaan, met een stemming en een klank die bij het instrument hoort.

Met een gewicht van 2200 gram is het instrument bijna 30% lichter dan een normale fagot en er aan meer gedacht, die het spelen aanzienlijk makkelijker maken. Door het hout dunner te maken spreekt het instrument beter aan en  door de naar beneden gebogen  es is de stand van de rechter hand duidelijk verbeterd.

fagot.nl/adler/a1350-detailklein

Een tuigje en een balanshouder horen bij de basisuitrusting van het instrument. De kleine uitholling in de basbuis ter hooigte van de linkerhand maakt het afsluiten van het eerste gat aan de vleugel met de linker wijsvinger eenvoudiger. Bovendien worden door de verlenging van verschillende kleppen de afstanden van de grepen kleiner.

Er moesten in verband met de gewenste prijsklasse concessies aan het mechanische systeem worden gedaan. Deze spelen in de eerste drie jaar van een opleiding nauwelijks een rol. De fagot 1350 is tot de lage C te spelen en omvat geen pianomechaniek. Dit is overigens wel als extra optie verkrijgbaar bij model 1350P en kan ook later altijd worden toegevoegd. In principe is het instrument normaal te spelen, hoewel het natuurlijk een grote fagot nooit volledig kan vervangen.

Het meest opvallende kenmerk van de “1350” is de beker. Deze is gemaakt van plexiglas. Deze z.g. “Plexi-resonator” maakt deel uit van de kunstmatige verlenging, waardoor de normale akoestische lengte van een fagot bereikt wordt.

Hierdoor wordt de basisintonatie significant gestabiliseerd en de klank-egaliteit verbeterd. Als het instrument zonder beker bespeeld wordt, zijn de verschillen duidelijk herkenbaar.  Dat dit gedeelte niet uit ahornhout bestaat maakt de fagot lichter en

het verbeterd de balans van het instrument. Bovendien reduceert het de fabricagekosten, wat in de prijs zichtbaar wordt.

Het instrument wordt, zoals elke fagot, uit gelakte bergahorn gemaakt en de kleppen worden verzilverd. Tot de uitrusting behoren, naast de al genoemde es, Balanshouder en tuigje ook een lichte, maar zeer praktische gig bag incl. etui voor het es, een set wissers en een verkorte handsteun. De verkoopprijs in 2011 is 2.850 Euro.

De “1350” heeft sinds zijn komst op de markt in mei 2007 al veel nieuwe vrienden gevonden. Muziekdocenten merken een gestegen enthousiasme van leerlingen omdat het nu mogelijk is om al vanaf een jaar of 8 op een “echte” fagot te spelen. Bovendien bevordert het instrument duidelijk het leertempo in vergelijking tot de voorgaande mogelijkheden.

Contact:

FagotAtelier Maarten Vonk

Gebrüder Mönnig – Oscar Adler & Co.
Holzblasinstrumentenbau GmbH
Pestalozzistraße 19
D – 08258 Markneukirchen
GERMANY
Website: www.moennig-adler.de

TOP

 

Comment Section

0 reacties op “Adler Sonora 1350

Plaats een reactie


*


Klik gerust eens door onze categorieën heen: