Alles over fagotten

Bassoon.com | Maarten Vonk helpt je om je fagot beter te leren begrijpen waardoor je meer uit je fagot haalt. Een gratis e-book over de historische ontwikkeling ligt op je te wachten

Page content

Bernd Moosmann

‘Waar de taal ophoudt, begint de muziek.’

 

fagot.nl/personeel-moosmann

‘Waar de taal ophoudt, begint de muziek’ is een quote van E.T.A. Hoffmann (zie voetnoot). Om dat te realiseren heb je drie dingen nodig: een bezielend muziekstuk, geïnspireerde muzikanten en instrumenten die een eigen taal spreken. Bernd Moosmann voelde zich hierdoor aangesproken en bouwt in zijn ambachtelijke werkplaats fagotten en klarinetten die het muzikanten uit de hele wereld gemakkelijk maken emoties op te wekken en tot uitdrukking te brengen; ook binnen het bereik van de muzikale vorming bij kinderen.

De geschiedenis van de firma Bernd Moosmann GmbH
Bernd Moosmann nam het bedrijf van blaasinstrumentenbouwer Kohlert uit Winnenden over in 1983 en stichtte samen met een compagnon de firma Kreul & Moosmann. Sinds 1987 is Bernd Moosmann de enige firmant en directeur van de firma ‘Bernd Moosmann – Meisterwerkstätte für Holzblasinstrumente GmbH’. Zij bouwen fagotten en contrafagotten en vanaf 1992 worden ook Duits systeem A-en Bes-klarinetten verkocht.
Nadat het bedrijf uit de oude werkplaats van de vader (Albert) Moosmann in de oude binnenstad van Waiblingen (15 km. ten noordoosten van Stuttgart) gegroeid was, volgde in 1993 de verhuizing naar een nieuw pand in het industriegebied van Waiblingen. De productie, de administratie en bezoekers hebben nu heel veel ruimte.

Daar produceren zij nu met 15 hooggekwalificeerde vaklieden ruim 300 fagotten per jaar om kunstenaars van vermaarde orkesten in de hele wereld met de beste instrumenten uit Huize Moosmann te voorzien. Daarbij is hij vaak op nationale en internationale muziekbeurzen en congressen vertegenwoordigd.
In 2008 vierde Bernd Moosmann zijn 25-jarig jubileum tijdens de Musikmesse in Frankfurt.

Moosmann bouwt fagotten in verschillende uitvoeringen voor de beginner tot de veeleisende professional.

Type 96 met verlengde kleppen voor kleine handen.(lees meer bij “fagotten voor kinderen“)

Type 100 basis
Het gebruikte hout is ahorn / esdoorn uit Bosnië dat jaren is gedroogd. Tijdens de bouw wordt de fagot mahonie rood gebeitst. De 22 kleppen van een nieuwzilver legering en zijn vernikkeld, 4 daarvan zijn voorzien van rolletjes. De vingergaten worden gevoerd met hardrubber buisjes die iets uitsteken aan de binnenkant van de fagot. Hiermee wordt voorkomen dat water uit de vingergaten kan lopen.
De fagot wordt geleverd met 2 esbochten “Excellent”.
Accessoires: koffer,  2 esbochten, schoonmaakwissers, rietendoos

Type 100 MV
model 100 MV is de standaard van FagotAtelier Maarten Vonk

Het gebruikte hout is ahorn of esdoorn uit Bosnië dat jaren is gedroogd. Tijdens de bouw wordt de fagot mahonie rood gebeitst. De 22 kleppen van een nieuwzilver legering en zijn verzilverd, 4 daarvan zijn voorzien van rolletjes. De vingergaten worden gevoerd met hardrubber buisjes die iets uitsteken aan de binnenkant van de fagot. Hiermee wordt voorkomen dat water uit de vingergaten kan lopen. Type Moosmann 100 MV is de aanduiding van een uitgebreid model 100.
De extra’s ter waarde van € 1000,– zijn:

  • Een hoge d klep
  • een E/Fis triller
  • een extra plateau voor de linkerduim
  • verzilverd kleppen mechaniek

De fagot wordt geleverd met 2 esbochten “Excellent”.
Accessoires: koffer,  2 esbochten, schoonmaakwissers, rietendoos

Type 150
Uitgebreid model met alles d’r op en d’ran. Het gebruikte hout is mooi gevlamd ahorn / esdoorn uit Bosnië dat jaren is gedroogd. Het hout wordt mahonierood gebeitst.
De 26 kleppen van een nieuwzilver legering en zijn vernikkeld, 9 daarvan zijn voorzien van rolletjes. De vingergaten worden gevoerd met hardrubber buisjes die iets uitsteken aan de binnenkant van de fagot. Hiermee wordt voorkomen dat water uit de vingergaten kan lopen.
De fagot wordt geleverd met 2 esbochten “Excellent”.
Accessoires: koffer,  2 esbochten, schoonmaakwissers, rietendoos

Type 200
Professionele fagot. Het gebruikte hout is mooi gevlamd ahorn / esdoorn uit Bosnië dat jaren is gedroogd. Het hout wordt met een “Natuurlak” gebeitst voor meer  resonantie. De 26 kleppen van een nieuwzilver legering en zijn verzilverd, 9 daarvan zijn voorzien van rolletjes. De vingergaten worden gevoerd met hardrubber buisjes die iets uitsteken aan de binnenkant van de fagot. Hiermee wordt voorkomen dat water uit de vingergaten kan lopen.
De fagot wordt geleverd met 2 esbochten “Excellent”.
Accessoires: koffer,  2 esbochten, schoonmaakwissers, rietendoos

Type 222
Professionele TOP fagot. Het gebruikte hout is mooi gevlamd ahorn / esdoorn uit Bosnië dat jaren is gedroogd. Het hout wordt met een “Natuurlak” gebeitst voor meer  resonantie. De 28 kleppen van nieuw-silver zijn verzilverd, 13 daarvan zijn voorzien van rolletjes. De vingergaten worden gevoerd met hardrubber buisjes die iets uitsteken  aan de binnenkant van de fagot. Hiermee wordt voorkomen dat water uit de vingergaten kan lopen. Naar wens kunnen ook zilveren buisjes gemonteerd worden. De  puntschroeven waartussen de kleppen bevestigd zijn, zijn voorzien van een nastelbaar kogellagersysteem voor geruisloze klep bewegingen.
Mogelijke extra’s: 2e gevoerde  binnenvoering van het onderstuk, een vijfdelige uitvoering waarbij de baspijp ingekort is. (Voordeel een kleinere koffer). Verdere mogelijkheden: rollen op PM/Cis klep voor de linkerduim, “Interpret”esbocht.
De fagot wordt standaard geleverd met 2 esbochten “Excellent”.
Accessoires: koffer,  2 esbochten, schoonmaakwissers, rietendoos

Type 222E
De meest uitgebreide fagot van Moosmann is ontwikkeld in samenwerking met Laurent Lefevre. Solofagottist bij de Opera Bastille in Parijs. Het mooiste hout wordt mahonie  gebeitst en “natur” gelakt. De 29 kleppen zijn extra zwaar verzilverd met veel rolletjes. Standaard heeft dit model een hoge e-klep, een hoge f-klep, een As/Bes triller en een verbinding tussen de A-klep en het pianomechaniek. De doorgevoerde toongat buisjes zijn van gemaakt van zilver. De puntschroeven waartussen de kleppen bevestigd zijn, zijn voorzien van een nastelbaar kogellagersysteem voor geruisloze klep bewegingen. Mogelijke extra’s: 2e gevoerde binnenvoering van het onderstuk, een vijfdelige  uitvoering waarbij de baspijp ingekort is. (Voordeel een kleinere koffer), Rollen op PM/Cis klep voor de linkerduim, “Interpret”esbochten.
De fagot wordt standaard geleverd met 2 esbochten “Excellent”.
Accessoires: een high-tech fiberglass etui,  2 esbochten, schoonmaakwissers, rietendoos

Informatie over de Moosmann essen, lees meer bij “Fagot essen
Informatie over fagotten voor kleine handen, lees meer bij “Fagotten voor kinderen

voetnoot: E.T.A. Hoffmann was een Duits jurist en schrijver en leefde van 1776 tot 1822. Daarnaast was hij (middelmatig) kunstenaar en componist. Hij was zo’n groot bewonderaar van Mozart dat hij de A van Amadeus aan zijn initialen heeft toegevoegd. Het citaat bovenaan dit artikel is afkomstig uit een recensie die hij schreef naar aanleiding van een uitvoering van de 5e symfonie van Ludwig van Beethoven!

Contact hoofddealer FagotAtelier Maarten Vonk

of

Bernd Moosmann
Meisterwerkstätte für
Holzblasinstrumente GmbH
Anton-Schmidt-Strasse 19
D-71332 Waiblingen
T: 0 71 51 / 90 56 33
F: 0 71 51 / 90 56 50
E: Bernd.Moosmann@t-online.de
W: www.b-moosmann.de

 TOP

Comment Section

0 reacties op “Bernd Moosmann

Plaats een reactie


*


Klik gerust eens door onze categorieën heen: