Alles over fagotten

Bassoon.com | Maarten Vonk helpt je om je fagot beter te leren begrijpen waardoor je meer uit je fagot haalt. Een gratis e-book over de historische ontwikkeling ligt op je te wachten

Page content

Benson Bell

Benson Bell

Ben Bell is, na tien jaar reparatiewerk bij Frank Marcus in Toronto, in 1992, met fagotbouw begonnen. Zijn passie bleek niet bij het repareren te liggen, maar bij de bouw van de fagot. Hij heeft honderden fagotten opgemeten en daar zijn conclusies uit getrokken. Al snel had hij door dat de boring het grote geheim van een goed klinkende fagot is.

Productie
Tegenwoordig bouwen 4 medewerkers en Ben zelf ongeveer 15 tot 20 fagotten per jaar. Nieuwe opdrachten hebben een looptijd van12 tot 16 maanden.  In december 2012 geeft Ben aan dat de eerste fagot die afgeleverd wordt nr. 102 is. De eerstvolgende die vrij is zal nr. 128 zijn.

Fagotten
Bell fagotten spreken makkelijk aan, zijn erg flexibel met een goede resonantie.
Alle kleppen zijn gebouwd en verzilverd volgens het bekende moderne ontwerp. Extra kleppen kunnen naar wens gemaakt worden. Standaard op beide modellen zijn een hoge D en E en alle instrumenten hebben de volgende rollers:
Onderstuk – pink F, As, Fis en duim Bes, Fis, As.
Baspijp pink Es en Cis, duim lage C.

Bell fagotten worden in 2 modellen gemaakt. Een dunwandig model is gestemd dat in A-440 Hz gestemd is, en het dikwandige model is gestemd in A-442 Hz.

Hout
Alle vier de delen worden zorgvuldig bij elkaar gezocht en komen uit dezelfde boom. Dit zorgt voor een zelfde soort resonantie voor elk instrument. Het hout van de meeste fagotten hebben een een prachtige tekening door gebruik van Europees Ahorn. Het Canadese ahorn is iets zwaarder, is onvergelijkbaar in z’n schoonheid en door z’n dichtheid zeker het overwegen waard.

Bekers
Ben maakt een beker uit één stuk, waarbij je de keus hebt voor een metalen of een witte ring wilt. Het hout wordt uitgekozen op hardheid, gewicht en soortelijk gewicht.

Inblazen
De meeste fagottisten vinden dat de overstap naar een Bell fagot erg makkelijk gaat. Het gebeurd dat een musicus een concert speelt op de zelfde dag dat de fagot ontvangen is. Bell houdt rekening met het feit dan instrumenten veranderen na verloop van tijd, want uit onderzoek is gebleken dat op sommige plaatsen de boring nauwer wordt en op andere plaatsen juist groter. Daardoor wordt een Bell fagot, net als wijn, beter na verloop van tijd.

Daarnaast bouwt hij zijn eigen essen. Logisch want de boring van een es en de fagot vormen één geheel.

Contact: FagotAtelier Maarten Vonk
or
Bell Bassoons Limited
2126 McCracken’s Landing Rd, R.R. #2, Lakefield, ON Canada K0L 2H0
Phone: +1 (705) 652-0088
Site: www.bellbassoons.com
Email: info@bellbassoons.com

 

Comment Section

0 reacties op “Benson Bell

Plaats een reactie


*


Klik gerust eens door onze categorieën heen: